0 Kč

Vitamin C – zajímavosti

  

Vitamin C patří k nejčastěji užívaným vitaminům. Většina lidí jen konzumuje především pro jeho známý preventivní účinek proti nachlazení a chřipce. To však není to jediné, kde pomáhá. Vetší dávky by měli užívat i kuřáci, alkoholici, staří lidé i ženy užívající antikoncepci. 

Většina zvířat a rostlin si syntetizuje tento vitamín sama a nepotřebuje žádné jeho přídavky. Na celém světě se tak nedokážou přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk, některé druhy primátů, morčata, kapybara, indický netopýr, mezi ptactvem pak červení bulbulové a z vodní říše pstruh duhový a losos. Tento poznatek vede mnoho vědců k názoru, že se jedná o genetický defekt. Je tedy nanejvýš pravděpodobné, že při zvýšení přijmu Vitaminu C se v našem těle doslova odstartuje mnoho přínosných procesů, které náš organismus zkrátka postrádá.

Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny, Linus Pauling tvrdil, že užívání vysokých dávek Vitaminu C je lékem na všechno – od nachlazení po rakovinu. Na sklonku svého života ve věku 93 let užíval pravidelně kolem 12g Vitaminu C. Svoji dlouhověkost také Vitaminu C vždy připisoval.

 Nedostatek Vitaminu C se projevuje menší pevností cévní stěny, především vlásečnic a zvýšenou krvácivostí. Dále také typicky sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeného vypadávání zubů.  Nesmíme zanedbat ani další komplikace způsobené nedostatkem Vitaminu C – zpomalený růst, narušení stavby kostí, krvácení do kloubů, nedostatečná odolnost proti infekcím, zvýšená únava, nedostatečná tvorba mateřského mléka.

V potravinářství se kyselina Askorbová používá k omezením oxidace v potravinách. Snižuje oxidaci tuků, přidává se proto zejména do uzenin, ve kterých pomáhá udržovat červenou barvu.